fredag den 21. juni 2013

Vær på forkant

Mellus (også kaldet hvide fluer), trips og røde spindemider kan gøre livet surt for enhver, der dyrker tomater og agurker i drivhuset. De små, sugende insekter suger af plantesaften til svækkelse af planterne, og mellus efterlader en klistret honningdug (sukkerholdige ekskrementer), der giver grobund for sort svampevækst.

Mellus suger plantesaft og efterlader sukkerholdige ekskrementer,
 der giver grobund for sort svamp. Foto: RHS
Kemisk bekæmpelse er en dårlig løsning, særligt fordi der er tale om afgrøder. Biologisk bekæmpelse går ud på at udsætte særlige nyttedyr som fx mellussnyltehveps og tripsrovmide, men det er langt nemmere med forebyggelse:

Tagetes, tallerkensmækkere, koriander, basilikum og dild indeholder alle duftstoffer, der virker afskrækkende på skadedyrene. Og du kan sagtens nå at så dem endnu. Så dem direkte mellem planterne eller i potter, der siden placeres mellem afgrøderne.
 
Vil du læse mere om de irriterende skadedyr, kan du klikke på disse links:
 
Tomater og roser skal gødes nu
Når tomater og agurker blomstrer i drivhuset, er det tid for en jævnlig tilførsel af gødning. Det kan gøres i form af fast gødning, der forsigtigt vendes ned i jorden omkring planterne. Dyrker du i kapillærkasser er det nemmeste dog at blande flydende gødning i vandet.
 
Hold øje med dine tomatplanter - de reagerer relativt hurtigt på gødningsmængden. Er bladene flot mørkegrønne, får de tilpas med næring. Gule eller grøngule blade og svagt topskud er tegn på næringsmangel, og doseringen skal altså øges lidt. Overdosering svækker planterne, og et tydeligt tegn er meget krøllede blade. Tilpas gødede planter giver de mest smagfulde tomater.
 
Foto: Marie-Louise Veber Paustian
Rosernes hovedblomstring er så småt ved at tage sin begyndelse, og det er nu, du skal gøde de genblomstrende (remonterende) roser for sidste gang i år. Det kræver nemlig meget af planterne, hvis de ud over en fantastisk hovedblomstring også skal give en god blomstring gennem resten af sommeren.
 
De engangsblomstrende roser må også gerne blive gødet, men det har ingen betydning i forhold til blomstringen næste år - til gengæld sikrer du planternes fortsatte vækst og sundhed.
 
Vent med at klippe hækken
At hækken skal være klippet inden Sankt Hans beror på en gammel tradition, der mest af alt handler om, at haven skal tage sig bedst muligt ud til midsommerfesten.
 
Der er dog to store ulemper ved at klippe netop nu frem for at vente til sidste halvdel af juli:
 
1. I hækken har bl.a. solsorten bygget rede, så en klipning er til fare for de endnu ikke flyvefærdige unger. Selvom du passer på og ikke rammer rederne, vil den klippede, mere åbne hæk blotte rederne for ungernes fjender som fx katte.
 
2. Hvis du klipper nu, skal du klippe igen til august! Hækken har endnu energi til at sætte masser af  skud, og derfor vil den trænge til en ekstra klipning, hvis den skal se fin ud resten af året.
 
Liguster- og tjørnehæk vokser så hurtigt, at klipning to gange kan være nødvendigt, hvis du absolut vil have en pæn hæk hele året. Har du bøgehæk, er det rigeligt med klipningen i juli, mens de stedsegrønne hække som taks, buksbom, thuja og cypres kan vente til sidst i august.
 
For alle typer hæk gælder, at du ikke skal klippe senere end august, for de nye skud skal nå at afhærde inden vinter.
 
Nelson Garden ønsker alle en dejlig Sankt Hans.
 
 
Tekst: Marie-Louise Veber Paustian, MP Havedesign