tirsdag den 12. marts 2013

Frem med havesaksen - det haster!

Selvom det unægteligt er ganske forfærdeligt koldt for tiden, er der alligevel et par gøremål i haven, som ikke kan vente længere. Derfor: Klæd dig godt på og find havesaksen frem - og hvis bare der er en smule solskin, er det jo ganske fornøjeligt med lidt tidligt havearbejde.
 
Påskeklokkerne står øverst på listen: De gamle blade skal fjernes - alle sammen. På den måde undgår du, at de smitter de kommende blade med bladpletsyge. Bladpletsyge er en - for Helleborus-familien (påskeklokker og juleroser) - udbredt svampesygdom, der efterlader grimme, gråbrune pletter på det ellers så flotte løv.
 
En anden, stor fordel ved at fjerne de gamle blade er, at du får frit udsyn til blomstringen, der netop nu er ved at tage sin begyndelse. I løbet af marts vil stænglerne blive højere og de nikkende blomster vil åbne sig som  - ja - klokker.
 
Klip alle bladene af påskeklokkerne. Så får du endnu større glæde af de kønne blomster, når de om få uger springer ud på høje stilke.
Samtidig undgår du, at evt. svampesygdomme breder sig fra gamle til nye blade.
Efterhånden som blomsterstænglerne udvikler sig, vil der atter dukke bladskud frem fra jorden. De når heldigvis ikke at overhale blomsterstænglerne mht. højde før omkring månedsskiftet maj/juni, hvor de bestøvede blomster vil lade deres sortglinsende frø falde til jorden.
 
Picotee-blomster kan kendes
bl.a. på kronbladenes mørke kant
Fra næsten sorte over det rosa til det reneste hvide - påskeklokker findes i mange nuancer. De gule er sjældne, mens planter med mere eller mindre prikkede eller fyldte blomster efterhånden er til at finde på de fleste planteskoler. Skal det være endnu mere specielt, skal man på udkig efter de såkaldte 'Picotee'-blomstrende.
 


Kom til Helleborus-festival
Hvis du også synes, at påskeklokker er skønne, bør du lægge vejen forbi gartneriet Spiren ved Skælskør. I den forestående weekend (16.-17. marts) slår Marianne Rostén dørene op til årets Helleborus-festival med udstillere og foredrag. Læs hele programmet her. 
På Spiren kan du opleve påskeklokker i alle mulige nuancer - og du kan naturligvis også købe planter med hjem.
Bispehuer og klematisser
Når nu havesaksen er fremme, er det også vigtigt at få klippet alle bladene af bispehuerne. Allerede nu kan man se de kommende blomster- og bladstængler titte frem. Igen er fordelen ved at fjerne bladene, at blomstringen bedre kan nydes, og hvis du venter ret meget længere, vil det være med stor fare for at komme til at knække de sprøde, nye stængler - og dermed ikke få nogen blomster!

Når du har fjernet de gamle blade fra bispehuerne, kan du allerede nu se, at de nye blomster- og bladstængler er på vej.
Om få uger vil det ikke være til at klippe de gamle blade af uden at knække de nye, sprøde stængler. Sidst i april springer blomsterne så ud - over de nye blade.
Er du den heldige indehaver en eller flere klematisser, skal du ikke lægge havesaksen fra dig, før du har beskåret alle dine gruppe 3-planter. Få mennesker husker på, om deres klematis er gruppe 1, 2 eller 3, så der er en nemmere måde at huske det på: Hvis din klematis begynder at blomstre i juli og fortsætter til september - så hører den til gruppe 3. Og så er det nu, du skal klippe den tilbage til 10-20 cm over jorden for at kunne nyde de smukke blomster i 1-3 meters højde. Vil du læse mere om korrekt røgt og pleje af klematis, kan du følge linkene på siden her
 
Vinderne af SMS-lodtrækningen i februar
Hver måned trækkes lod om skønne havepræmier blandt de mange, der er tilmeldt SMS-servicen fra Nelson Garden. Vinderne i februar blev:
Lars Mathiesen, Haderslev
Serkan Øzer, Kirke Hyllinge
Arne Sejr Olsen, Espergærde
 
Få endnu mere ud af din have
Vil du også have chancen for at vinde skønne præmier, skal du tilmelde dig SMS-tjenesten med gratis, aktuelle havetips ved at sende en SMS med ordet TIPS til 1277 (du betaler kun din sædvanlige SMS-takst). Så modtager du - gratis - omtrent hver 14. dag en SMS - og du er helt på forkant med, hvad der er af aktuelle gøremål i haven. Du kan til enhver tid afmelde tjenesten ved at sende TIPSSTOP til 1277.
 
 
Tekst og fotos: Marie-Louise Veber Paustian, MP Havedesign