tirsdag den 26. februar 2013

Hvilken tomat er din favorit?

Hvis du går rundt og tror, at 'en tomat er vel en tomat' - så ka' du godt tro om igen!
 
Skal man købe 'færdige' planter først i maj, kan man som regel vælge mellem 2 forskellige slags: En cherrytomat og en traditionel tomat. Og jo - så kan man da nok have ret i, at 'en tomat er vel en tomat'.


Hvis du i stedet vælger at så dine tomatplanter selv, så har du mange flere valgmuligheder:
 
Gule, orange, røde, rosa, sorte, grønne, stribede, små, større, kæmpestore! Variationen på udseende er virkelig spændende - men det er variationen på smag så sandelig også.
 
Hvad med at prøve de blommeformede busktomater 'Incas', der er perfekte til gryderetter? (Og de skal hverken knibes eller bindes op!) 
 
Eller var det noget med verdens sødeste tomat - den gule cherrytomat 'Sungold'? Nogle siger, at børnene vil elske dem højere end slik - men voksne kan nu heller ikke modstå de tyndskallede, saftige frugter.
 
Er du den utålmodige type, vil du garanteret blive glad for 'Tigerella' - den tigerstribede tomat. Den sætter frugter tidligere end andre tomat-sorter. Og så kan den dyrkes udendørs på et lunt og vindstille sted.


At få succes med forspiringen er ingen raketvidenskab - faktiske er der et par nemme genveje til det gode resultat:
 
Vermiculite

* Vermiculite - er et vulkansk materiale med den fremragende egenskab, at den gør jorden fugtbevarende og porøs, så planterne ikke går til undervejs i våd og tung jord. Bland Vermiculiten direkte i så-jorden i forholdet 4 dele jord + 1 del Vermiculite.


Pluggbox'en er stabelbar
*Fyld den opblandede så-jord i egnede forspiringsbakker (fyld ikke helt op til kanten!) og lad dem trække vand nedefra - gerne et helt døgn.

*Så tomaterne ved at lægge frøene på jorden og dække med ½ cm af den opblandede så-jord. Drys herefter med et tyndt lag Vermiculite. Hvis din jord efter vanding er blevet lidt for fugtig, vil Vermiculiten sikre, at der ikke kommer grøn belægning øverst i potten samtidig med, at der omvendt heller ikke fordamper for meget fugt fra overfladen. Dine frø er sikret succes.
 
*Placér nu din forspiringsbakke på en lun og lys plads, fx en vindueskarm over en radiator. Hvis du har en varmemåtte og egnet vækstbelysning, kan du også sagtens placere bakken et mørkere og køligere sted. Bakken dækkes med et låg eller en klar plastpose for at holde på fugtigheden. Så snart frøene spirer og sender de to første blade i vejret, skal du sørge for, at låget ikke længere slutter tæt, for så vil planterne rådne.
 
*Lys, lys og atter lys. Lyset er alfa og omega for, at dine småplanter ikke bliver for ranglede - og det er også en god idé at flytte dem til en køligere placering.
 
*Når dine småplanter har sat to bladpar yderligere, er det tid for at potte dem om i større potter - og de må ikke flyttes ud i drivhus eller i haven, før omkring midt i maj, når temperaturen om natten ikke kommer under 10 grader.


Har du lyst til at læse mere om forspiring, kan du måske have glæde af at følge disse links:

http://www.idenyt.dk/Haven/Blomsterhaven/Forspiring--60990?p=0

http://dyrk-din-have.blogspot.dk/2012/04/sknne-og-nemme-hestebnner.html

http://den-frodige-have.blogspot.dk/2012/04/jord-med-engelsk-forbillede.html


Se også den lille film om forspiring i Pluggbox:

http://www.nelson.se/filer/film_pluggbox_2011_dansk.htm


Nelson Garden ønsker rigtig god fornøjelse med forspiringen.


PS.: Du er velkommen til at fortælle andre om vores haveblog - og om de gratis sms-tips, der helt automatisk tikker ind på mobilen, hvis man sms'er ordet TIPS til 1277. Og du kan altid afmelde dig ved at sende TIPSSTOP til 1277.