mandag den 2. april 2012

Vidunderlige og uundværlige - roser


Banker dit hjerte også for de skønne roser? Og kan der mon ikke blive plads til lidt flere i din have? Lige nu er udvalget i planteskolen stort - og tidspunktet er godt.

Barrods-roser - dvs. roser, der ikke er i potte - er faktisk at foretrække. Pottede roser lever en stresset tilværelse med omplantninger og risiko for såvel kulde- som varmeskader, mens de barrodede stod i marken indtil sidst på efteråret og har ligget på køl (i dvale) hele vinteren. De er altså fulde af energi og klar til at sætte blade, når du planter dem i din have. Nogle steder kan du købe barrodsroser helt frem til midt i juni - men det er altså NU, tidspunktet er bedst på denne side af sommeren.

Husk, at de genblomstrende (remonterende) roser kræver mere næring end de, der blot blomstrer en enkelt omgang. For at præstere gentagne blomstringer og stadig være en smuk rosenbusk, skal du altså gøde disse roser 3-4 gange i løbet af foråret/forsommeren. Men altid sparsomt: Et snapseglas pr. plante strøet under hele planten. En gødning med både det hurtigtvirkende NPK og en langsomtvirkende organisk gødning vil holde dine roser i topform.

Har du plads, er det smukt at plante 3 ens roser med en indbyrdes afstand på 40-50 cm. Så vokser de sammen og danner én store busk - og dine planter ser endnu flottere ud!
               Mme Hardy (øvest til venstre)  Winchester Cathedral (øverst til højre  
 Crocus Rose (nederst til venstre)  Golden Wings (nederst til højre)
'Mme Hardy' er en renhvid, relativt stor buskrose, der er meget genkendelig med sit grønne øje i de skønne, velduftende rosetter. Den blomstrer kun en enkelt gang i ca. 4 uger midt på sommeren.

'Winchester Cathedral' hører til de engelske roser og genblomstrer hele sommeren. Den bliver 90-120 cm høj og har den fremragende egenskab, at den ikke får rødeplettede kronblade i regnvejr (hvilket andre lyse roser desværre får).

'Crocus Rose' er svagt abrikosfarvet i centrum af den smukke blomst. Også dette er en engelsk rose og bliver kønnest i en højde af 90-120 cm.

'Golden Wings' er en større buskrose: 120-150 cm høj og næsten uafbrudt i blomst fra Skt. Hans til frosten sætter en stopper for knoppernes udvikling. Busken sætter smukke hyben, hvis ikke de afblomstrede roser klippes af.
Comte de Chambord
Er du glad for de romantiske, lyserøde roser? Så vil 'Comte de Chambord' falde i din smag. År 1863 blev den introduceret, og det er ikke uden grund, den stadig er populær. Store, fyldte roser med skøn duft - og så genblomstrer den flittigt.
Baronne Prévost (til venstre)  Rose de Rescht (til højre)
Skal der en smule kraftigere farve på bedet, er den ren-rosa 'Baronne Prévost' et godt bud på en meget velduftende, genblomstrende rose. Den blev introduceret i 1842, så også dette er en gammel sort, der har overlevet i kraft af sine gode egenskaber.

'Rose de Rescht' er kendt af mange. Den bliver op til 90 cm høj (kan dog blive højere, hvis beskæringen er sparsom) og får utallige rosetteformede, kraftigt duftende blomster i en stærk karminrosa farve. Har du lyst til at lave rosengelé, er 'Rose de Rescht' et must i haven.

Nelson Garden ønsker God Påske og rigtig god fornøjelse i haven.

Psst: Vil du læse flere haveblogs om skønne roser, så tjek disse links