mandag den 16. april 2012

Det lumske forår

Som små drueklaser hænger ribs-blomsterne,
der her er lige på nippet til at springe ud
Foråret er en lumsk tid. Med sine forjættende lune stråler lokker forårssolen sarte blade og blomster frem - og ikke alle tåler den kulde, der ofte følger om natten efter en skøn, solrig forårsdag.

Ribs, stikkelsbær og solbær overses ofte i denne forbindelse, mens det er mere alment kendt, at fersken og abrikos i det mindste skal have en beskyttet placering.

Der er dog råd for, hvordan du sikrer dig det optimale høstudbytte: Fiberdug. Sørg for at dække planterne over i de nætter, hvor der er risiko for frostvejr. Fiberdugen skal af igen næste morgen, så insekterne kan sørge for bestøvningen.

Stikkelsbærblomsterne er netop sprunget ud


I dag er det Dronningens fødselsdag - og dermed er der givet grønt lys for beskæring af roser. Det er slet ikke svært, hvis blot du husker på følgende:

1. Fjern alle døde, syge og beskadigede grene. Du skal klippe helt ned til frisk, sundt ved.
2. Beskær, så ingen grene gnider op ad hinanden. Det danner sår, der gør rosen modtagelig for svampesygdomme.
3. Fjern de piberensertynde, svage smågrene. De kommer alligevel ikke til at bære blomst ordentligt.
4. Rosengrenene beskæres altid med et skråt snit ca. 6 mm over en knop, der vender udad i forhold til buskens midte. Det skrå snit skal lede regnvand væk fra knoppen, så spidsen af grenen skal altså være i knopsiden.

Tilstræb at beskære, så du får en harmonisk,
vaseformet facon på din buskrose
Hvor meget, de enkelt rosenplanter skal beskæres, afhænger af to ting: Hvilken type rose er det? Og hvor høj/omfangsrig ønsker du, den skal være? Det er jo i bund og grund dig, der fører saksen, der bestemmer, hvordan din rose skal se ud.

Tilstræb at beskære, så du får en smuk, vaseformet facon med et godt mix af unge og lidt ældre skud. Det vil holde din rose sund og blomsterrig.
  • Historiske roser og buskroser beskæres let, dvs. højst én tredjedel af højden fjernes. Gamle grene kan fjernes helt. Ofte er en let udtynding nok.
  • Engelske roser beskæres moderat. Gamle grene fjernes ved basis, og nyere grene afkortes til den ønskede højde.
Moderne bedroser beskæres hårdt - dvs. ned til 10-20 cm over jordhøjde.

Du kan brænde dine afklippede rosengrene af for at undgå,
at evt. svampesygdomme spreder sig i komposten
Vil du læse mere om beskæring af roser? Så prøv disse links: