torsdag den 26. april 2012

Skønne og nemme: Hestebønner


Der er ingen tvivl om, der er gode, kraftige hestebønneplanter på vej her.
Har du problemer med, at fuglene spiser dine nysåede frø,
kan du forspire i drivhuset eller dække bedet af med fiberdug.
Hvis du vil dyrke en helt igennem nem og lækker grøntsag - der oven i købet giver et stort udbytte - så skal du helt bestemt føje hestebønner til din favoritter. Eller 'Valsk bønne', som de også kaldes.

Den hurtigste måde at få godt gang i spiringen på, er at lægge de store frø i vand 12 timer, før de skal sås. Så gerne hver 3. uge og så knap så mange ad gangen i stedet for mange på én gang, for på den måde har du friske, lækre hestebønner over en længere periode. Og også de saftige topskud, ikke at forglemme. De er nemlig også spiselige fx tilberedt som spinat. Pluk endelig løs af de øverste skud, for det er her, bladlusene ellers vil samle sig.

Når bælgene er på størrelse med en barnefinger, kan de dampes og spises hele, men den store delikatesse venter lidt senere, når bælgene får en længde på 15-20 cm, hvor det er de to-krone store bønnefrø inden i, der tilberedes. Endelig kan man naturligvis tørre bønnefrøene, så man kan gemme dem som forråd.

Auberginer og peberfrugter må vente i vindueskarmen lidt endnu, før de kan plantes ud i drivhuset.
Sørg for, at de har plads til at udvikle sig og en ordentlig jord.

Tid til at potte op
Hvis ikke du allerede har gjort det, trænger dine forspirede tomater, chilier, auberginer mv. sikkert til at blive pottet op. De tåler ikke frost, og nætterne er endnu for kølige til, at de kan plantes ud.

Du kan læse meget mere om, hvordan du giver dine planter en god start på disse sider: