onsdag den 24. juli 2013

Sensommerblomstring


Den hvide høstfloks 'David' får sjældent meldug - og den blomstrer meget længe

Hvis du er så heldig at have masser af høstfloks i din have, så er du sikret blomstring helt ind i november. Hvis ikke - så er der god grund til at tage et smut på planteskolen for at se på alle de smukke og velduftende sorter, du kan vælge imellem.
Høstfloks er sunde, robuste og vinterhårdføre stauder, der villigt blomstrer år efter år - både i fuld sol og i halvskygge. Farverne spænder fra rent hvid over rosa til violette nuancer. Nogle sorter har flere farver i den enkelte blomst.
Når nogle høstfloks får kedelige, hvide belægninger - meldug - i august, skyldes det primært en kombination af tørke og høj luftfugtighed. Skal meldug undgås, må planterne ikke mangle vand gennem forsommeren, og ud over ved vanding kan det også sikres ved at dække jorden med kompost eller selskabsplanter som fx storkenæb. En vis udtynding af blomsterstilke kan også forebygge meldug, fx ved at klippe nogle af stænglerne ned til halv højde sidst i maj. Dette vil faktisk forlænge blomstringen, så her slås flere fluer med et smæk.
Andre skønne, sensommerblomstrende stauder er fx stjerneskærm, purpursolhat og høstanemoner. Dem kan du bl.a. læse om ved at følge disse links:
 
 
 
 
 
I drivhuset er der fuld gang i modningen af tomaterne, og dyrker du forskellige slags, vil du garanteret opleve, at de hver især smager helt specielt. Har du et par virkelige favoritter imellem, er det nemt at tage frø fra de udvalgte, så du får samme slags tomater næste år - helt gratis. Husk blot, at du ikke skal tage frø af de såkaldte F1-sorter, da afkommet ikke bliver som din egen plante.

¤ Udse dig en godt moden, pæn tomat fra en sund og livskraftig plante. Tag tomatfrøene ud og læg dem til tørre på et kaffefilter. Skriv gerne navnet på tomaten på kaffefilteret med en blyant - og hvis du ikke kender navnet på tomaten, kan du i stedet beskrive tomaten mht. smag, anvendelse og størrelse.
¤ Det tager noget tid at tørre tomatfrø, fordi de er beskyttet af et slimlag. Dette lag vil klistre sig til kaffefilteret, men frøene kan alligevel sagtens lirkes af, når de skal bruges.
¤ Når frøene er helt tørre, gemmes de væk et tørt og køligt sted i en plastpose eller bøtte med tætsluttende låg.
     
Hvis du høster mange tomatfrø og synes, tørringstiden bliver for lang, kan du gære frøene. Det kan du læse mere om her
 
 
 
Nelson Garden ønsker en fortsat god sommer
 
Tekst og foto: Marie-Louise Veber Paustian, MP Havedesign